5 snabba tips om hur du kan snabba upp din hemsida

Google Pagespeed

Hur snabbt din hemsida laddas påverkar din försäljning och möjligheten att få dina besökare att stanna kvar!

Vi människor spenderar mer och mer tid på att surfa online via mobil och surfplatta – samlar fakta, läser nyheter, integrerar med företag och köper varor på webben. Beteendet online och den digitala utvecklingen går snabbt framåt med nya tekniska funktioner, uppdateringar, algoritmer och alla andra digitala pusselbitar som man bör anpassa sig mot på webben.

Vi alla har säkert besökt en hemsida som tar lång tid på sig att ladda, man klickar på en länk, försöker lägga just den där snygga tröjan i varukorgen men länken laddas på tok för långsamt eller så fungerar den inte alls. Besökaren får en negativ upplevelse och man skapar ett irritationsmoment när funktioner inte fungerar och det gäller oavsett om du surfar på en mobil eller desktop. Man väljer att lämna sidan för att söka sig vidare till någon annan konkurrent som erbjuder exakt samma produkter men en snabbare och mobilanvändarvänlig hemsida.

”En snabb hemsida är en bra sida, för både sökmotorer och besökare”

Ännu ett exempel på vikten av att ha en mobilanpassad hemsida och att den laddas snabbt är Facebooks senaste uppdatering, där Jiayi Wen, Engineer på Facebook skrev:

“…we’ll soon take into account the estimated load time of a webpage that someone clicks to from any link in News Feed on the mobile app. Factors such as the person’s current network connection and the general speed of the corresponding webpage will be considered. If signals indicate the webpage will load quickly, the link to that webpage might appear higher in your feed.” — Jiayi Wen, Engineer, and Shengbo Guo, Engineer, Facebook

Vi spekulerar hur denna uppdatering kommer att påverka nyhetsflödet när det kommer till synlighet organiskt och sponsrat innehåll för de som inte har en mobilanpassad hemsida eller som laddas långsamt ännu, men för att spekulera i ämnet så kommer Facebook likt Google troligen primera mobilanpassade och snabba hemsidor som gör att dessa företag har högre chans att synas högre upp i nyhetsflödet och når bättre ut med sina annonser. Eller vad tror du?

Här kommer 5 snabba tips om hur du kan snabba upp din hemsida

Det första du bör göra är att testa laddningstiden på din hemsida. Det finns många verktyg för detta, t ex Google Page Speed som gör mätningar både för mobil och dator samt ger dig tips på vad du kan göra för att förbättra hastigheten.

  1. Cache –Utnyttja webbläsarnas/severns cache, då det är onödigt att låta en användare läsa in samma sida om och om igen.  När du cachar din sida så kommer den ihåg innehållet och blir snabbare att komma tillbaka till.
  2. Bildoptimering –Stora bilder är den vanligaste anledningen till att hemsidor laddar långsamt, anpassa bilderna på hemsidan, de skall vara så små som möjligt i kb men även till visningsstorlek i pixlar. Tänk såhär när du laddar upp en bild direkt från kameran som kanske är på 2500x1500px är det onödigt att publicera då hemsidans layouter tillåter dig att visa bilden på en yta av 450x125px. Välj nästan alltid .jpg på dina bilder då det är ett format som komprimerar bilderna på ett bra sätt, mindre bilder laddas snabbare! Givetvis finns det olika verktyg du kan använda dig så som Shortpixelsom är en freemium modell (100 krediter/mån) som optimerar dina bilder till din hemsida.
  3. Renderingen av hemsidan –Optimera vilken kod som aktiveras i vilken ordning, specielt på den övre halvan av startsidan. Den viktigaste delen av sidan att laddas snabbt är den övre halvan av startsidan, sedan resten av startsidan och de underliggande sidorna.  Gå igenom sidan och se vilka javascript som körs, beroende på hur koderna är placerade i förhållande till övrig kod i innehållet och funktioner kan göra stor skillnad på hemsidan.
  4. Optimera & Utnyttja CSS –Man skall utnyttja CSS filen så mycket som möjligt när det kommer till designen på hemsidan, som exempelvis göra runda bilder istället för att man skapar en rund bild i photoshop direkt.  Fördel är att skapa en rund bild som syns i någon listning och sedan göra exakt samma bild fast rektangulär på en undersida. Optimerar man CSS filen genom att ta bort kod som inte används och onödigt mellanrum så blir filen mindre och går snabbare att hämta.
  5. Svarstiden från serven och kapacitet på serven – Genom att ge serven rätt förutsättning med rätt processor och minne med mera ökar du möjligheten för den att arbeta med flera saker samtidigt om du dessutom justerar inställningarna för svarstiden på serven ökar det också på snabbheten